Sidhuvudbild

Caférecept

Mjölkfri-, äggfri chokladtårta

Knappt 6 dl vetemjöl
3 msk kakao
4 dl strösocker
4 tsk bakpulver
4 tsk vanillasocker
100 gr mjölkfrittt margarin
4 dl vatten
Mjölkfritt margarin till formen

Blanda samman alla torra ingredienser.
Smält margarinet och blanda det med vattnet.
Blanda alltsammans.
Häll i smord, bröad sockerkaksform.
Grädda i ugn 175 grader ca. 1 timme

När du tar ut kakan skär du av "toppen" som bildats på kakan,
då spricker inte kakan sönder som den annars lätt gör.

När kakan svalnat något, dela i mitten och lägg mellan ca 2 dl äppelmos.

Glasyr
2 msk rumstempererat mjölkfritt margarin
2 msk ljummet starkt kaffe
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk kakao

Blandas ihop och bredes över kakan.
Sikta över lite florsocker strax innan serveringen.
Eller: Strö över strössel direkt på glasyren.

Suverän Potatissallad

Salladen kan göras en dag i förväg, men det är viktigt att följa första delen av
receptet och hälla dressingen över den ännu varma potatisen.

För 10-12 personer
3 kg potatis
3 dl hackad lök
2 purjolökar (7dl finstrimlad)
2,5 dl stark varm buljong (vatten + 2 tärningar)

Dressing:
1 dl vinäger
1 rågad tsk mald svartpeppar
2 msk senap (söt svensk sort)
1 dl kapris
2 rödlökar i tunna ringar
Ca 2 dl urkärnade svarta oliver
Rikligt med gräslök

Koka potatisarna och skala medan de är ljumma.
Skär i cm-tjocka skivor eller inte för små bitar.
Blanda i stor skål med lökhack och purjostrimlor.
Slå över buljongen och låt potatisen svalna lite.
Blanda allt till såsen (utom kapris, lökringar,oliver och gräslök)
och slå den över den fortfarande ljumma potatisen.
Fördela kapris, lökringar och oliver över salladen.
Låt allt stå minst ett par timmar och dra.
Strö över gräslök före serveringen.

Limpor

3 st

1,5 liter rågsikt
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk brödkrydda
1 l filmjölk
2,5 dl mörk sirap

Smörj tre bakformar (1,5 liters ).
Blanda samman de torra ingredienserna.
Tillsätt fil och sirap. Rör ihop degen och
klicka ut den i formarna. Jämna till med en
gaffel och grädda i 160 grader i 65 minuter.

Lottas hälsobröd

3 st bröd

4,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetekli
2 dl vetegroddar
2 dl havrekross
1 dl linfrö
2 tsk brödkrydda
1,5 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1,5 dl sirap
1 lit filmjölk

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt sirap och filmjölk och klicka ut degen
i 3 smorda avlånga formar.
Grädda i 175 grader i 70-80 minuter.
Pröva med en sticka om brödet är färdigt.

Gulaschsoppa med köttfärs

4 portioner

Ingredienser:
4 potatisar
1 paprika
1 gul lök
2 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar

Till servering: gräddfil
ev. varmt vitlöksbröd

1. Skala lök och potatis.
Dela och kärna ur paprikan.
Skär grönsakerna i tärningar
2. Fräs grönsaker och köttfärs i oljan i en gryta eller kastrull
3. Tillsätt vatten, köttbuljongtärningen, krossade tomater och kummin
Koka sakta ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar.
4. Till servering:
Servera soppan med gräddfil (och gärna ett varmt vitlöksbröd)

Mintchokladkaka

3 ägg
2,25 dl socker
150 g smör eller margarin
200 g mörk blockchoklad
6-8 mintkakor (after eight)
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Ugn: 175grader

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
Smält fett, choklad och mintkakor på svag värme under ömrörning.
Låt det svalna.

2. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner detta i äggsmeten
tillsammans med chokladen.

3. Häll smeten i en avlång eller rund smörad och bröad form, ca 1,5 liter.
Grädda mitt i ugnen i ca 60 min. Pröva med sticka.

LYCKA TILL!

Farbror Gröns Kokossoppa

(4 pers)

2 gula lökar
2 potatisar
1 morot
1 liten zucchini (ca 300g)
ev 1dl vitt matlagningsvin
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk torkade methilöv (bockhornsklöver)
eller 0.5 dl finhackad persilja
6 lila störbönor eller 150 g sockerärter
rapsolja
salt, peppar

1. Skala, dela och finhacka löken.
Skala potatis och morot.
Skär potatis, morot och zucchini i bitar
2. Fräs lök, potatis och grönsaker i 2 msk olja
i en stor kastrull ca 2 min.
3. Tillsätt kokosmjök, buljongtärning och ev vin
och 4dl vatten. Koka upp och låt småkoka
under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 min.
Tillsätt methilöv/persilja och mixa soppan slät
med en stavmixer.
Krydda med 1,5 tsk salt och 2 krm peppar.
4. Strimla bönorna eller sockerärterna tunt.
Strö dem över soppan eller servera dem i en skål bredvid.
Servera gärna soppan med ett gott bröd.

Italienska biffar i medelhavssås

400 g köttfärs
1,5 msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rivet citronskal
5 soltorkade tomater i olja
2,5 dl mellangrädde
0,5 tsk salvia
salt o peppar

Blanda färsen med pot.mjöl, mjölk, citronskal, salt o peppar.
Forma jämnstora biffar och stek dem. Ta upp biffarna och
gör ren pannan. Hacka tomaterna. Blanda grädde och tomater
i stekpannan. Lägg i biffarna. Låt puttra c:a 2 min.
Smaka av med salvia, salt o peppar.

Grahamssnitt 32st

100 g smör eller margarin
0.5 l mjölk
50 g jäst
1,5 dl farinsocker
1 tsk salt
500 g grahamsmjöl
ca 400 g vetemjöl

Blanda ingredienserna och låt degen jäsa till dubbel storlek.
Rullas ut till 4 längder, plattas till och skärs i snibbar.
Jäses på plåt till sin dubbla storlek och
penslas med uppvispat ägg eller vatten.
Brödet gräddas ca 8 min i medelstark ugnsvärme (ca 225gr).

Kärleksmums ca 30 bitar

150 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk bakpulver
1 msk vanillinsocker

Chokladkräm:
100 g smör
2 dl grädde
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
2 msk kakao

Garnering:
1-2 dl kokos

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst och rör ner smör och mjölk.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vanillinsocker
och rör ner det i äggsmeten. Bred ut den i smörpappersklädd
liten långpanna, ca 25x35 cm, och grädda i 225 gr, 10 - 15 min.
Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och dra av pappret
kakan gräddats på. (Pensla det med lite vatten om det inte lossnar).
Låt kakan kallna.
Till krämen smälts smöret. Tillsätt grädde, socker, mjöl och kakao
och koka krämen ca 5 min eller tills den tjocknar. Rör hela tiden.
Bred krämen över kakan och strö över kokos. Skär den i ca 30 bitar.

Ninas kycklingtacos.

4 portioner

1-2 Grillkycklingar i bitar
1 påse tacos-kryddmix
1 burk taco-sås
6 tomater i tärningar
Riven ost

Blanda ihop ingredienserna och lägg i ugnsform.
Grädda i ugnen ca 15 min i 175-200 grader
Ta ut ur ugnen och bred över 2-4dl creme fraiche
och strö över riven ost.
Grädda ytterligare 15-20 min i ugnen.
Serveras med pasta, tacochips, sallad och gurkbitar

Noblessmazariner

100g sötmandel
25st mariekex
200g smält marg eller smör
2,5dl dl strösocker
2st ägg
1 ask Nobless

Kör mandel och mariekex i matberedare med kniven.
Blanda ner övriga ingredienser.
Fördela smeten i 28-30 folieformar. (diam. 6cm)
Grädda i 200gr i 10 minuter.
Lägg genast på en kaka Nobless efter gräddningen.

Morotssoppa

4-5 portioner

250 gr rårivna morötter
1 lit vatten
2 st fiskbuljongtärningar
2 msk vetemjöl
1 liten ask räkmjukost (200g)
2 dl cremé fraiche
Hackad dill

Lägg en klick smör i en kastrull och rör i de rårivna morötterna.
Häll över 1 liter vatten och låt koka ett par minuter tills
morötterna mjuknat.
Tillsätt buljongen och red soppan med vetemjölet.
Rör till sist i räkost , dill och cremé fraiche.
Kan kryddas med salt, peppar och cayennepeppar efter behag.
Räkor kan tillsättas om så önskas.

Enkel bjudkassler

4 port

600 g Kassler
3 dl ris
1 purjolök

Sås:
3 dl grädde (hårt vispad)
1 dl majonnäs
0,5 dl chilisås
2-3 dl riven ost

Koka riset och lägg det i en eldfast form.
Skär kasslern i små tärningar och lägg dem
ovanpå riset tillsammans med strimlad purjolök.
Vispa grädden och blanda med majonnäs
och chilisås.
Bred blandningen över kasslern och
toppa med osten.

Grädda i 200 grader 20-25 minuter.
Serveras med en god sallad.

Kerstins brödlimpa

1 paket jäst och
1 liter kallt vatten och
1 msk brödsirap, löses upp tillsammans.
2 dl fiberhavregryn
1 dl (havre, vete eller kruska)
1/2 dl linfrön
ca. 1 liter bakvetemjöl special
ca. 1 liter vetemjöl
1 msk salt

Arbetas ihop med en "degspade".
Strö mjöl över.
Jäs degen i 2 timmar.

Bakas ut till 3 limpor.
Jäs 1 timme.

Grädda i 250 grader i 10 minuter.
Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Låt kallna utan bakduk.

Långpannelimpa

1 liter filmjölk
2 dl brödsirap
2 dl strösocker
7,5 dl vetemjöl
9,5 dl rågmjöl
3 tsk bikarbonat

Vispa/Rör ihop alla torra ingredienser + filmjölk och sirap.
Bred ut degen i en långpanna.

Grädda i 200 grader i ca. 30 minuter.
Testa med sticka att den är klar.